Pagina 1 din 1

Comunicat 1 grup de lucru Brasov si Cluj 4 si 7 decembrie 2019

Scris: Joi Ian 31, 2019 11:58 pm
de caius
Primele workshop-uri consultative cu actorii sociali din domeniul copiilor cu TSA ale lunii decembrie au avut loc la Brașov și Cluj-Napoca

După încheierea etapei de strângere a dosarelor de candidatură pentru ONG-uri în cadrul proiectului „Creșterea implicării ONG-urilor și partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copii cu TSA”, primele grupuri de lucru regionale cu instituțiile publice și ONG-urile partenere planificate pentru luna decembrie au avut loc la Brașov și Cluj-Napoca.
Primul workshop consultativ cu actorii sociali din domeniul copiilor cu TSA a avut loc miercuri, 4 decembrie 2018, la Brașov, unde au participat un număr de 22 de reprezentanți ai instituțiilor publice și ONG-urilor partenere.Printre temele de discuție s-au regăsit subiecte precum raportul de cercetare privind Analiza Practicilor Curente Regionale din domeniul TSA, strategia de organizare și funcționare a Rețelei RO TSA și planul de acțiune Rețea RO TSA.
Printre cei 22 de participanți s-au numărat 12 reprezentanți din 8 ONG-uri din 5 județe: Alba, Brașov, Harghita, Covasna și Mureș și 6 localități (Miercurea Ciuc, Brașov, (Cugir) Alba, Târgu Mureș, Sînmartin (Harghita), Sfântu Gheorghe și reprezentanți ai 5 instituții publice din 3 județe (Brașov, Alba șiHarghita): DGASPC Brașov, DGASPC Alba, DGASPC Miercurea Ciuc, CJRAE Miercurea Ciuc și ISJ Miercurea Ciuc.
Următorul workshop a avut loc vineri, 7 decembrie 2018, la Cluj-Napoca, reunind 19 participanți, membri ai ONG-urilor partenere și reprezentanți ai instituțiilor publice din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureș și Bihor.Agenda întrunirii a cuprins teme de discuție precum raportul de cercetare privind Analiza Practicilor Curente Regionale din domeniul TSA, strategia de organizare și funcționare a Rețelei RO TSA, planul de acțiune Rețea RO TSA, precum și funcționarea rețelei de ONG-uri sub forma unei echipe de sine stătătoare.
Dintre cei 19 participanți, 11 au fost reprezentanți ai ONG-urilor și 8 reprezentanți ai instituțiilor publice. Cei din urmă au fost membrii ai DGASPC Bistrița, DGASPC Bihor și DGASPC Satu Mare, CJRAE Cluj-Napoca, CJRAE Bistrița, ISJ Sălaj și Centrul Județean de Educație Incluzivă Cluj și Grădinița Specială Cluj. Reprezentanții din sectorul neguvernamental au venit din partea a 11 ONG-uri diferite din 6 localități: Satu Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Baia Mare, Câmpia Turzii și Bistrița.
Următoarele astfel de întâlniri vizează regiunile de vest și sud-vest ale țării, urmând apoi sudul, estul, nordul și încheind cu zona de centru și Capitala.
Atât membrii proiectului "Creșterea Implicării ONG-urilor și Partenerilor Sociali în Promovarea Politicilor Publice Alternative Pentru Copiii cu TSA",cât și cei 106 reprezentanți ai ONG-urilor și 78 de specialiști din instituțiile publice își propun îmbunătățirea politicilor publice actuale în domeniul copiilor diagnosticați cu TSA.
Proiectul "CreștereaImplicării ONG-urilor și Partenerilor Sociali în Promovarea Politicilor Publice Alternative Pentru Copiii cu TSA", proiect SIPOCA 313/11070, a fost lansat în luna iulie de Asociația Help Autism, o organizație ce luptă pentru recuperarea și integrarea copiilor afectați de tulburare de spectru autist (TSA).